Brickeberg

Örebro

Brickeberg

Örebro

Brickeberg – ett område
med hög livskvalité

Söder om stan, precis vid universitetet och längs med Markaskogen ligger Brickeberg. Ett välmående och lugnt villaområde med varierande stil på villorna. Här finns arkitektritade pärlor från 60-70-talet, moderna klassiska villor i smakfullt samspråk med radhus och flerfamiljshus.

Cykla till centrum

Brickeberg ligger inte mer än 15 min cykling i lugnt tempo in till centrala Örebro. Och den ökända backen på vägen hem – den har ett oförtjänt dåligt rykte. Dessutom finns ju elcykel – om du har dålig kondis.

Nära till mataffärer

Från Brickeberg når du snabbt och enkelt både ICA Maxi, Willys och COOP. Uppe i Brickebacken finns en mindre affär, bensinmack – och till Marieberg tar du dig på 10 minuter med bil.

hämtmat

Området har sin egen pizzeria, vill man ha annat så är det nära till universitetsområdet och Tybble. Välj mellan husmanskost, flera pizzerior, det indiska och asiatiska köket.

Brickeberg

Brickeberg är ett färdigetablerat område med stor variation. Här bor många äldre som flyttade in med sina familjer på 60-70-talet, och här bor barnfamiljer som tagit över när äldre med utflugna barn valt att flytta. Villorna ligger i kuperad terräng och består av olika storlekar och skepnader. Här blandas stora som små familjer med olika bakgrund i en skön mix, det ger Brickeberg en trevlig karraktär där det är lätt att trivas, här känns inte kapprustningstressen så påtaglig, acceptansen och toleransen är hög. I området strövar katter fritt och en och annan tamgås har siktats på promenad.

Markaskogen

Brickeberg gränsar till den kuperade Markaskogen med härliga promendstråk, kohagar med betande Highland Cattle, våtmarker för fåglar och i skogen syns rådjur, räv och annat vilt. För den picknicksugne finns flera iordningställa grillplatser där man enkelt samlas många på en gång för en kul dag med familj och vänner. I skogen växer bär och svamp och här finns spännande platser att upptäcka och bygga kojor på för barnen.

aktiv fritid

För dig som är aktiv, gillar att röra på dig och motionera finns stora möjligheter till det i Markaskogen. Här hittar du markerade och belysta spår med olika distans, cykelstigar för mountainbikes och på vintern finns skidspår för den som vill ge sig ut på tur. Ljungstugan mitt i området är den naturliga startpunkten och samlingsplatsen för de flesta aktiviteterna. Här finns cykelföreningar, orientering, löpargrupper mm. Vill man inte hålla till i skogen finns frisbeegolf, tennis, minigolf och mycket annat i direkt närhet.

Barnvänligt

Brickeberg är ett mycket barnvänligt och familjärt villaområde med lugna gator. Här finns flera lekparker med roliga klätterställningar, stora gräsytor och fotbollsmål. Skogen ligger precis intill området och ger möjligheter till lek och spännande äventyr. Vid Ljungstugan finns en cykeltrail för den modige. Vill man träffa kossor är det nära till hagarna vid universitetet där Highland Cattles går och betar. På vintern finns en stor och populär pulkabacke, och när det frusit på ordentligt är det möjligt att åka skridskor på dammarna i Markaskogens utkant vid universitetet.

Grannar emellan

I Brickeberg råder en lagom grannsamverkan. Med det menar vi att vill man engagera sig och anordna en loppis i området är det ett välkommet inslag. Vi har genom åren haft DinnerSafaris där grannar går runt till varandra efter upplagt schema en kväll för att äta förrätt, middag och efterrätt – och allt avslutas med gemensam fest. Pubkvällar ordnas sporadiskt i Ljungstugan. Markaskogen med sina grillplatser inbjuder till gemensamma grillstunder och utomhuskalas med barnen och vänner. Här sätter endast fantasin gränser och oftast hakar många på när något roligt arrangeras.
Det där med trädgården kan vi ta en annan dag.

Namnet Brickeberg

Villaområdet har fått namnet Brickeberg efter torpet Brickan som låg där redan på 1600-talet. Ordet brick kommer från ordet brink – som betyder liten backe. Från början var Brickebacken namnet på backen på vägen ut mot Gällersta socken. Sedan blev det namnet till det nya bostadsområdet som gränsar till Brickeberg

Tidigare fanns en hoppbacke i området, men den revs 2001 efter att ha stått avspärrad och oanvänd i flera år.

I Brickeberg finns det mesta du behöver!

Barnomsorg

Viktoriaskolan, Brickebackens skola, Kunskapskolan och flera dagis på gångavstånd. Till universitetet är det ett stenkast och till Almby tar du enkelt cykeln. Skolbussen till och från Almbro skola går från busshållplatsen.

Bibliotek

Mitt i Brickebackens centrum hittar du bibliotek i anslutning till fritidsgården Trädet. Trädet är en förening som anordnar många aktiviteter året runt för barnen i området.

Sjuk- & tandvård

Brickebackens Centrum, som ligger på promenadavstånd, finns både Vårdcentral och Folktanvård med ypperlig service och bemötande.

I Närheten

Ett golfslag bort

Från Brickeberg tar du dig snabbt till Örebro Citys Golfbana. Här finns en 18-hålsbana, 9-hål Pay & Play och en range att öva slag på.

Banan har en skiftande karaktär mellan första och sista nio. Första nio är flacka med flera strategiskt placerade och spektakulära vattenhinder. Sista nio är mer kuperade och innehåller 4 st skogshål med vacker utsikt över Örebro stad.

Sörbybacken

För den aktiva erbjuder Sörbybacken en massa olika aktiviteter som utegym och den berömda trappen, utförsåkning på vintern, fotbollsgolf, höghöjdsbana, paintball mm. För den som vill ta det lugnt finns café.

tennis

Gillar du tennis så finns det banor vid universitetet samt uppe i Brickebacken. De är gratis och oftast tillgängliga. Annars cyklar du till Backahallen på 15 min.

Gym & bad

I Brickebacken finns gym och bad med simskola. Kräver du fullängdsbana cyklar du till Gustavsvik på 20 minuter. Där finns även utomhusbad, relax och äventyrsbad av toppkvalitet.

Välkommen till Brickeberg

Den här sidan är ihopsatt av Tomas Vagner i syfte att beskriva vårt trevliga Brickeberg.
Har du synpunkter och eventuella idéer på mer information som skulle kunna passa här – vänligen hör av dig.

Ring på: 0700 78 49 50

eller fyll i formuläret nedan så återkommer jag till dig